Karácsonyra hangolódva – Heródes – Máté 2,1-22

A Biblia sok történelmi feljegyzést tartalmaz. Pontos információkat nyújt emberekről, eseményekről és helyekről. Így olvashatunk a Bibliában Nagy Heródesről is. Heródes volt az, aki többek között újjá építette a jeruzsálemi templomot nem sajnálva erre a pénzt. Emellett renget várost építtetett. Mindezek mellett azonban az emberek életét megnehezítette. Nem sokat ért számára az emberek sorsa, amelyet alátámasztott önző jelleme is. Könyörtelen volt az uralkodásában. A hatalmát féltő féltékenységében több gyermekét is megölette, továbbá feleségét, Mariamme-t is.

Heródes uralkodói címét – a zsidók királya – Róma ajándékozta számára, amelyet viszont a zsidók soha nem tudtak elfogadni. Nem volt a Dávidi család leszármazottja, nem beszélve arról, hogy csak részben volt zsidó. Annak ellenére, hogy bőkezűséget mutatott a jeruzsálemi templom újjáépítésében, kevés támogatója volt a zsidók részéről. Ennek egyik oka a sok közül, hogy több pogány templomot is építtetett Izrael földjén. Hiába igyekezett mindent megtenni, hogy az emberek hűségét megszerezze, ez nem sikerült. Egyedüli hűségese, csupán saját maga volt.

Mivel az uralkodási címe – zsidók királya – nem volt általánosan elfogadva a zsidó nép által, ezért állandóan félt attól, hogy elveszti uralkodói pozícióját. A napkeleti bölcsek megjelenésére és kérdésükre való reagálása abból az önző és féltékenységre épült uralkodásából fakadt, ami egyébként őt magát jellemezte. Eldöntötte, hogy megtudakolja Jézus születésének és tartózkodásának helyét, azért, hogy megölje Jézust, mielőtt komolyabb fenyegetést jelentene a trónjára. Az ártatlan gyermekek megöletése, tragikus példája annak, hogy mit tehet az ember akkor, ha az önközpontúság és önzés irányítja tetteit. Heródes gyanakvása nem kímélte saját családját sem. Az élete egyszerűen önpusztító volt.

  • Bármilyen hatalmat szerezzen is az ember magának ezen a földön az nem von magával békességet és biztonságot
  • Senki sem akadályozhatja meg Isten tervének végbemenetelét
  • A felszínes hűség sem emberek előtt, sem pedig Isten előtt nem kedves
Total Page Visits: 1726 - Today Page Visits: 2